WOK.
“Governar una gran nació és com cuinar un peix, manipular-lo massa el farà malbé”
Lao Tse
D’orígen xinès, i més de dos mil anys d’antiguitat, el wok és un utensili el qual podríem comparar amb la paella. Hi ha qui n'ubica el seu naixement durant la dinastia Han, època de la qual es coneix que els xinesos ja fonien i dominaven la tècnica d'elaboració del metall.
Còncau, lleuger, fabricat de ferro fos, acer o alumini.. Amb parets altes d’obertura gradual, nanses i reixeta.. tot té un perquè i una justificació al respecte, i és que la seva forma dispersa la calor de forma homogènia per tota la superfície fent que
els aliments mantinguin les seves propietats nutritives, textures, sabors, olors i colors.
El moviment rotatori i constant que es realitza mentre cuinem amb wok també influeix directament en el cuinat dels aliments; els porus dels productes en contacte amb el wok es tanquen ràpidament sellant-ne la part exterior, cosa que n'afavoreix la conservació de vitamines i minerals, sobretot en el cas de les verdures.
Aquest moviment conegut a la cuina cantonesa com wok hei, té relació directa amb l’habilitat d’extreure el qi (la energia) del wok.
Amb el wok cuinarem amb versatilitat estofant, saltant, vaporitzant, guisant i fregint com fan prop de dos mil millions de persones al planeta.
Normes d’ús
Abans de començar:
Quan el wok és nou, primer eliminem la fina capa protectora del fabricant fregant amb aigua calenta i sabó. L' esbandirem, assecarem i n'impregnarem oli per l'interior amb paper de cuina. Escalfarem aquest oli uns minuts deixant que el wok ennegreixi. Treurem el wok, netejar-lo amb paper i... ja podeu començar a elaborar.
Durant:
Usarem el wok molt calent, amb força flama o potència elèctrica, deixant-lo escalfar durant un minut aproximadament.
Per a saltar utilitzarem molt poc oli i esperarem començar a cuinar fins que aparegui una petita cortina de fum.
Remenarem o saltarem els ingredients constantment.
Després:
Un cop usat el wok, el rentarem només amb aigua calenta, mai amb sabó. L’assecarem i aplicarem una fina capa d’oli amb un drap o paper de cuina per evitar-ne l’oxidació.
dilluns, 27 d’abril del 2009
WOK
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada