dilluns, 27 d’abril del 2009

ETIMOLOGIA

Etimologia del Sushi:
Sushi nigiri: es dóna forma a l'arròs amb la mà i es recobreix amb l'ingredient escollit.
Sushi maki: s'enrotllen amb una làmina d'alga utilitzant una estoreta.
Sushi California: rotllets de Maki on l'arròs envolta exteriorment la làmina d'alga.
Sashimi: és el peix fresc tallat a làmines fines.
Chirashi: és una barreja de peix, carn, truita i verdures que es dipositen fredes damunt l'arròs de sushi.
Mushi: és la variant calenta del chirashi.
Bones companyies... els típics ingredients per entendre millor el sushi:
Kome: l'arròs japonès de gra rodó; durant la cocció desenvolupa una forta propietat aglutinant. Comercialment també es coneix amb els noms d'arròs per sushi, ketan o nikishi.
Alga nori: s'extreuen de l'alga pórpra, les làmines es premsen i s'assequen. Podem suavitzar-ne el gust torrant un xic les làmines abans de farcir-les.
Shoyu (salsa de soja), Su (vinagre d'arròs), Sake (vi d'arròs): productes imprescindibles per assaonar, condimentar i amanir.
Gari o Shoga: gingebre en conserva (encurtit o confitat amb vinagre). És de color rosat (hi ha qui el confón amb làmines de pernil dolç), i és un element imprescindible per acompanyar qualsevol varietat de sushi.
Konbu i Wakame: són algues japoneses que s'utilirzen en la cocció de l'arròs o com a ingredient d'algunes sopes. Durant l'estiu es poden comprar fresques, la resta de l'any es troben seques. Abans d'utilitzar-les s'han d'hidratar amb aigua freda durant cinc minuts.
Mirin: vi d'arròs dolç (és una varietat de Sake, amb lleuger almívar); s'utilitza en cuina aprofitant el baix contingut alcohòlic.
Wasabi: extracte d'una arrel; és de color verd i molt picant. Picant nasal que fa plorar, d'aquí que en alguns restaurants japonesos es conegui amb el nom de namida, que vol dir “llàgrima”. Es comercialitza en tubs com a pasta llisa o en pols, la qual s'ha d'hidratar abans d'utilitzar.
D'altres condiments bàsics:
Dashi: brou japonès elaborat a base de tonyina o algues seques, tot i que també pot ser una barreja dels dos productes.
Miso: pasta de soja fermentada. Elaborat a partir de grans cuits de soja, i deixats fermentar amb un llevat anomenat “koji”. S'utilitza com a condiment o com a base per amanir. Normalment conté un 12% de sal, tot i que la proporció pot variar segons la varietat de Miso:
*Siro-Miso: fet a base de llevat d'arròs. De color blanc i sabor dolcenc és el que més s'utilitza en sopes.
*Aka-Miso: conté soja emmaguetzemada durant més temps, el color és vermellós. S'utilitza en aquelles elaboracions que requereixen un sabor més intens, per exemple la sopa Miso.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada