dilluns, 27 d’abril del 2009

SUSHI.
És un plat que porta arròs amanit amb vinagre i alguna verdura o peix, o bé una barreja de tots dos. Per la forma i presentació, el podem trobar dividit en 4 formes comuns:
Maki-sushi (rotllets de sushi):
damunt d'una fulla o làmina d'alga Nori s'hi estén una capa fina d'arròs i, al damunt, altres ingredients com ara peix cru o verdures; un cop intriduïts tots els ingredients s'enrotlla amb l'ajuda d'una esterilla de bambú. Podem trobar dos tipus de Makis: els estrets (hoso-maki), amb només un ingredient a part de l'arròs; i els gruixuts (futo-maki), amb diferents ingredients.
Prepareu tots els ingredients (mise en place).
Col.loqueu la làmina d'alga Nori amb la part llisa cap per avall i tocant l'estoreta.
Distribuïu l'arròs, amb els dits humits, de forma regular damunt la làmina d'alga i deixant un marge d'1,5cm a un extrem.
Repartiu els ingredients del farcit (dividiu l'espai en tres parts i dipositeu-los damunt del terç inferior).
Enrotlleu la làmina de Nori damunt d'ella mateixa des de l'extrem inferior amb l'ajut de l'estoreta. Subjecteu bé els ingredients amb els dits, sense enrotllar mai l'estoreta.
Retireu l'estoreta i talleu el “caneló” de sushi per la meitat amb un ganivet ben afilat. Porcioneu els Makis.
Nigiri-sushi (nigiri = dits):
són aquells que hi trobem una porció de peix cru, tallat fi, damunt d'una bola d'arròs. Hi ha qui hi posa una mica de Wasabi entre el peix i l'arròs.
Formeu boletes allargades amb l'arròs (l'elaboració es fa amb els dits, d'aquí el nom).
Unteu, amb una mica de wasabi, una cara del filet de peix.
Col.loqueu la boleta d'arròs damunt la part del peix untada amb wasabi, apreteu lleugerament i doneu-li forma amb els dits.
Temaki-sushi (cornets/cucurutxos):
primer es preparen els ingredients del sushi i l'arròs. Per separat, s'agafa alga Nori tallada i s'hi afegeix arròs i els ingredients que es prefereixin.
Talleu una tira d'alga Nori.
Col.loqueu una bola d'arròs lleugerament en diagonal a l'extrem inferior.
Comprimiu la bola i dipositeu la resta d'ingredients damunt.
Enrotlleu l'angle inferior d'alga i apreteu-la lleugerament contra l'arròs (subjecteu bé el farcit amb els dits).
Enrotlleu la làmina d'alga formant un cornet (fixeu els extrems de la làmina amb un parell de grans d'arròs premsats).
Chirashi-sushi:
semblant a l'amanida d'arròs. Damunt l'arròs es posen diverses verdures i peix cru.
(Per acompanyar el Sushi s'utilitza salsa de soja barrejada amb wasabi i gingebre encurtit amb vinagre).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada