dimarts, 5 de maig del 2009

HOMMOS.
Puré de cigrons.
L'hommos i el falafel, el falafel i l'hommos..., tant li fa, són els plats estrella per excel.lència de la gastronomia de tot l'Orient Mitjà. Amb l'excepció dels beduïns, és gairebé impossible trobar una sola persona de cap ètnia o religió de les moltes que abunden en aquella zona del planeta, que no consumeixi l'hommos, com a mínim, quatre o cinc cops per setmana.
Des dels orígens d'aquest plat, a principis del segle XX, i fins als anys setanta, l'hommos ha estat considerat com un plat només per a esmorzar.
Tot i que el plat és molt petit i conté poca quantitat de puré, els comensals pronuncien de forma automàtica la paraula tfadaluh (invitació a menjar) si passa qualsevol persona i hi fa un cop d'ull.
L'hommos, el falafel (croquetes vegetals) i el mdammas (puré de faves), són plats molt poc coneguts a l'àrea del Magrib, i si arribeu a trobar algun local que els ofereixi, serà gràcies als emigrants magribins d'Europa que van prendre contacte amb els emigrants àrabs procedents de l'Orient Mitjà.
Aquests plats tenen uns preus molt assequibles, per la qual cosa són molt populars. Avui dia hom afegeix a aquests plats infinitat de productes aliens als ingredients originals. Tot i així, cap variant moderna supera la preparació genuïna de cada plat.
Variants:
Podeu trobar força variacions de l'hommos, per bé que totes elles són opcions personals, no resultat de raons tradicionals o geogràfiques, sinó més aviat per un afany d'ostentació i exhibició d'estil propi. Per exemple, alguns cuiners decoren el centre del plat amb trossets de ceba i carn picada fregides amb oli.
Encara que a tot l'Orient Mitjà es segueix preparant el puré a l'estil clàssic de la recepta original de Beirut (capital del Líban), curiosament en aquest país s'està estenent la variació moderna, en la qual es decora el plat amb grans quantitats de pinyons daurats amb mantega.
Suggeriments d'elaboració:
el problema més freqüent a l'hora de preparar l'hommos és la textura final que obtenim en batre els ingredients. Per obtenir una textura adequada, cal observar aquests petits detalls:
si la textura del puré és molt diluïda, afegiu-hi una cullerada gran de cigrons i una altra de Tahina, ja que ambdós ingredients solidificaran la massa.
Si la textura resulta molt pastosa, afegiu-hi poc a poc, mentre seguiu batent la mescla, molt petites quantitats d'aigua, fins que obtingueu la textura que desitgeu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada