dimarts, 5 de maig del 2009

MANDONGUILLES.
(Pilotilles, pilotes, tarongetes, boles de picolat, bolilles).
Les mandonguilles, en la versió boles de picolat, són un dels plats més típics de la Catalunya Nord, dels pocs que, encara, fa un temps, es podien trobar als restaurants dels barris populars de Perpinyà. Tant les padrines (àvies) de les cases com dels hostals és un plat que tenien sempre a punt, com a aliment de diari però també de festa. Al Roselló solien acompanyar plats de llegums i, especialment, les mongetes o salpiquet de mongetes. També a la Garrotxa, i fins a l'Empordà i a Osona, on es fan amb sopa torrada i a vegades, com en altres comarques, es recobreixen amb tel de porc. En aquestes zones les mandonguilles eren molt freqüents, soles i amb salses o bé acompanyant olles i escudelles, arrossos, guisats amb pollastre, vedella, conill, aviram, verdures i fins peix o marisc (com la sèpia).
Per fer les mandonguilles és recomenable utilitzar carn de vedella i porc (meitat i meitat), ja que si només utilitzem vedella, les mandonguilles ens sortiran una mica més seques (ja que és una carn amb menys greix).
SÍPIA.
Una bona companya de viatge per a les mandonguilles és la sípia... amb un parell de sípies hi poden menjar unes 4 persones (depenent de la quantitat de mandonguilles).
La sípia destaca pel ferro que aporta. Té proteïna d'alt valor biològic i poc greix, és molt rica en minerals com el iode, el zinc o el magnesi.
Sol fer entre 20 i 40cm, però pot arribar a fer 60cm.
Hi ha més de 100 espècies diferents de sípia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada